Światowy Dzień Warzyw i Owoców

W ramach realizacji programu "Szkoła na widelcu" dzieci przygotowały z warzyw i owoców przeróżne przysmaki.

 

Na talerzu znalazły się owocowe szaszłyki, koreczki i jeżyki. Mali kuracjusze wykazali się sporą wiedzą n.t. właściwych postaw żywieniowych. Swoją wiedzę wzbogacili informacjami z filmu edukacyjnego pt."Warzywa i owoce w piramidzie żywieniowej".

Jak się okazało najlepsze wrażenie na dzieciach wywarło samodzielne przygotowanie różnych dań. Tego typu zajęcia zachęcają najbardziej do nowych doświadczeń kulinarnych , które owocują umiejętnością przygotowywania w przyszłości zdrowych, dietetycznych posiłków.

To były niezwykle ciekawe, pełne smaków, zapachów oraz bardzo użytecznej wiedzy zajęcia, które zostały bardzo pozytywnie przyjęte przez naszych młodych kuracjuszy.

Koordynatorzy: K, Nawrocka, W. Kobus, A. Vogel, A. Zielińska, M. Szwajkowska, M. Rymar-Rudzińska, M. Borowska

Zdjęcia i tekst: A. Vogel