Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania

Zabawa w gotowanie i serwowanie posiłków, wcielanie się w rolę kucharza to atrakcyjna zabawa dla dzieci. To też świetna lekcja zdrowego żywienia.

 

Przyrządzanie posiłków – czy to tych prawdziwych, czy z wykorzystaniem szablonów i kart pracy , to doskonała okazja do opowiadania o tym, jak powinna wyglądać prawidłowa dieta i czemu jest ona ważna. Przyzwyczajony do warzyw i owoców uczeń z chęcią będzie po nie sięgał samodzielnie, również w dorosłym życiu. My  połączyliśmy teorię z praktyką i uczniowie wzięli udział w warsztatach kulinarnych. Najprzyjemniejszą częścią zajęć, była degustacja zdrowych i smacznych świeżo przygotowanych szaszłyków z owoców.

Koordynator : M. Szwajkowska

Prowadzenie zajęć : Zespół do Spraw Promocji Zdrowia

Z udziałem psychologa – O. Wojciechowskej

Tekst : M. Rymar – Rudzińska

Zdjęcia : M. Rymar – Rudzińska